Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

7ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο



http://psychografimata.com/wp-content/uploads/2011/04/7o-panellinio-paidopsyxiatriko-synedrio.jpg

Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος - Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Μαΐου 2011 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα, με θέμα: “Κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους: φύση, ανατροφή, κοινωνία“

Η κατάθλιψη, ως συναισθηματική διαταραχή ανιχνεύεται στα πρωιμότερα στάδια ύπαρξης της ανθρωπότητας και αποτελεί τη συχνότερη ψυχική διαταραχή στους ενήλικες. Οι καταθλιπτικές εκδηλώσεις εκφράζονται με εντυπωσιακή πολυμορφία, πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου, φυλής και κοινωνικής τάξης και συχνά, συνεπάγονται -εκτός από τη μεγάλη ψυχική οδύνη - σοβαρή ψυχοκοινωνική δυσλειτουργία του πάσχοντος υποκειμένου.

Η ύπαρξη κατάθλιψης στην παιδική ηλικία έχει αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κλινικών με διαφορετικό θεωρητικό προσανατολισμό. Τις τελευταίες δεκαετίες οι συναισθηματικές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας έχουν προσελκύσει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον. Μελέτες της γενετικής, της νευροβιολογίας, της ψυχοφυσιολογίας, της κλινικής εικόνας, της συννοσηρότητας και της παρακολούθησης της πορείας και της εξέλιξης αυτών των διαταραχών, φέρνουν στο προσκήνιο τις διαστάσεις τους. Το ενδιαφέρον εστιάζεται, επίσης, στους αναπτυξιακούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται η κατάθλιψη στη νηπιακή, παιδική και εφηβική ηλικία.

Στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται: η επιδημιολογία και η αιτιοπαθογένεια των συναισθηματικών διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, οι κλινικές τους εκφράσεις, η συνύπαρξη με άλλες διαταραχές, οι διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις, η μακρόχρονη εξέλιξη, η πρόληψη.

Στόχος του συνεδρίου είναι να φωτίσει την ιδιαίτερη φύση της -άλλοτε σιωπηλής και άλλοτε θορυβώδους- κατάθλιψης των παιδιών και των εφήβων, η οποία μοιάζει να αναγνωρίζεται σε μικρό βαθμό τόσο από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, όσο και από τους ειδικούς. Οι πολλαπλές προσεγγίσεις της αιτιοπαθογένειας, που καθορίζουν και τη φιλοσοφία της θεραπευτικής αντιμετώπισης, αποτελούν αφορμή για δημιουργικό διάλογο. Συγχρόνως, η σύνδεση με την κρίσιμη κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα παρέχει πεδίο προβληματισμού σχετικά με τις δυνατότητες του χώρου της ψυχικής υγείας ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών και των εφήβων στην παρούσα συγκυρία.
Πληροφορίες στο http://www.themateam.gr/paido2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου